17 Şubat 2015 Salı

Psikoloji: Çocuk Yetiştirirken..

Özgecan Aslan'ın vahşi bir şekilde hayatını kaybetmesinin ardından birçok kişi fikirlerini dile getirdi, erkek şiddetini lanetledi. Bu konuda yapılabilecekleri düşündü ve herkes bir şeyler üretmeye çalıştı. 

Bununla ilgili olarak geçen gün Facebook'ta bir okul öncesi paylaşım sayfasında "sözde" ebeveynleri çocuk yetiştirme konusunda bilinçlendirmeye çalışan bir yazıya rastladım. Okuduğum anda "acaba doğru sayfada mıyım?" diye sordum kendi kendime. Yazılanlar çocuk psikolojisiyle alakasız, ebeveynleri çocuk yetiştirme konusunda yanlış bilgilendirecek bilgiler içermekteydi. Özellikle iki maddesi kesinlikle yanlıştı. Bu sebeple o sayfaya bir uyarı mesajı gönderdim. Şimdi sizinle o sayfada görmüş olduğum yazıyı paylaşacağım.


6. ve 8. maddeler açıkça kadın - erkek eşitsizliğine çanak tutmaktadır. 10 yaş bir çocuk için oyun yaşıdır, mutfak işlerine dahil edilmesi söz konusu bile olamaz. Ev içerisinde iş bölümü ve görev paylaşımı yapılabilir ama bu sadece çocuğun sorumluluk bilincinin geliştirilmesi ve yardımlaşmayı öğrenmesi için yapılabilir. Ayrıca mutfak işleri sadece kadınların görev alanı içerisinde değildir. Her insan yemek yiyorsa eğer yemek yapmayı da, bir evde yaşıyorsa ev için gerekenleri yerine getirmeyi bilmelidir. Ayrıca çocuğa ahlak ve iffet dersi verilemez, çocuk zaten anne ve babayı model alarak büyümektedir. Bu sebeple hal, tavır ve davranışlarınıza dikkat etmeniz çocuğun bu gelişimi açısından yeterli olacaktır.

Bu tarz paylaşımlar yaparken doğru düşünüp, çocuk yetiştirirken "gerçekten" uygulanması gereken, çocuğa doğru yaklaşımlar yayınlanırsa ve "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan" bireyler "yalan yanlış" fikirlerini ortaya koymazlarsa gelecek nesillerin gelişimlerini sağlıklı bir biçimde tamamlayacaklarını düşünmekteyim.

Çocuklarınızı yetiştirirken neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretin! Kadın-erkek eşitsizliğine çanak tutan davranışlardan kaçının!

Psk. Sezin ÇELİKKANAT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder